BURUC SURESİ - الۡبُرُوۡجِۙ - İSHAK DANIŞ | Yüce Allah, Şanlı arşın yegane sahibidir... @Müddessir Kuran Merkezi

SURE HAKKINDA

Mekke döneminde inmiştir. 22 âyettir. Sûre, adını birinci âyetteki “el-Bürûc”kelimesinden almıştır. Bürûc, burçlar demektir.

SURE NÛZÜL

Mushaftaki sıralamada seksen beşinci, iniş sırasına göre yirmi yedinci sûredir. Şems sûresinden sonra, Tîn sûresinden önce Mekke’de inmiştir.

SURE'NİN KONUSU

Sûrenin ana konusu kendilerine “ashâbü’l-uhdûd” (hendek topluluğu) denilen inkârcıların, inançlı insanlara inançları sebebiyle yaptıkları işkenceler ve müminlerin inançları uğrunda bunlara karşı gösterdikleri sabır ve dirençtir. Ayrıca inkârcıların âhiretteki kötü âkıbetleri ve inananların mutlu sonları, Allah’ın bazı sıfatları hakkında kısa açıklamalar yer almaktadır.
BURUC SURESİ - الۡبُرُوۡجِۙ - SES DOSYASINI BURADAN İNDİR BURUC SURESİ - الۡبُرُوۡجِۙ - PDF DOSYASINI BURADAN İNDİR
BURUC SURESİ - الۡبُرُوۡجِۙ - OKUNUŞ

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِیْمِ | وَٱلسَّمَآءِ ذَاتِ ٱلْبُرُوجِ (١) (۲) وَالْيَوْمِ الْمَوْعُودِۙ (۳) وَشَاهِدٍ وَمَشْهُودٍؕ (۴) قُتِلَ اَصْحَابُ الْاُخْدُودِۙ (۵) اَلنَّارِ ذَاتِ الْوَقُودِۙ (۶) اِذْ هُمْ عَلَيْهَا قُعُودٌۙ (۷) وَهُمْ عَلٰى مَا يَفْعَلُونَ بِالْمُؤْمِنٖينَ شُهُودٌؕ (۸) وَمَا نَقَمُوا مِنْهُمْ اِلَّٓا اَنْ يُؤْمِنُوا بِاللّٰهِ الْعَزٖيزِ الْحَمٖيدِۙ (۹) اَلَّذٖي لَهُ مُلْكُ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِؕ وَاللّٰهُ عَلٰى كُلِّ شَيْءٍ شَهٖيدٌؕ (۱۰) اِنَّ الَّذٖينَ فَتَنُوا الْمُؤْمِنٖينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ ثُمَّ لَمْ يَتُوبُوا فَلَهُمْ عَذَابُ جَهَنَّمَ وَلَهُمْ عَذَابُ الْحَرٖيقِؕ (۱۱) اِنَّ الَّذٖينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَهُمْ جَنَّاتٌ تَجْرٖي مِنْ تَحْتِهَا الْاَنْهَارُؕ ذٰلِكَ الْفَوْزُ الْكَبٖيرُؕ (۱۲) اِنَّ بَطْشَ رَبِّكَ لَشَدٖيدٌؕ (۱۳) اِنَّهُ هُوَ يُبْدِئُ وَيُعٖيدُۚ (۱۴) وَهُوَ الْغَفُورُ الْوَدُودُۙ (۱۵) ذُو الْعَرْشِ الْمَجٖيدُۙ (۱۶) فَعَّالٌ لِمَا يُرٖيدُؕ (۱۷) هَلْ اَتٰيكَ حَدٖيثُ الْجُنُودِۙ (۱۸) فِرْعَوْنَ وَثَمُودَؕ (۱۹) بَلِ الَّذٖينَ كَفَرُوا فٖي تَكْذٖيبٍۙ (۲۰) وَاللّٰهُ مِنْ وَرَٓائِهِمْ مُحٖيطٌۚ (۲۱) بَلْ هُوَ قُرْاٰنٌ مَجٖيدٌۙ (۲۲) بَلْ هُوَ قُرْاٰنٌ مَجٖيدٌۙ

BURUC SURESİ - الۡبُرُوۡجِۙ - MEALİ

Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adı ile.. (1) Yüce Allah'ın burçlarla donattığı göğe, (2) Bütün herşeye vaad edilmiş o dehşetli güne, (3) Şahitlik edene ve şahitlik edilene andolsun ki, (4-7) İman edenlere zulmetmek maksadıyla alevli ateş çukurlarını hazırlayan o kafir hendek sahipleri Yüce Allah'ın kahredici gazabını tadarak Yüce Allah tarafından helak edilmiştir! Kafir hendek sahipleri o sırada hazırladıkları alevli ateşin başına oturmuş ve Mü'min kullarımıza yaptıkları zalimlikleri keyifle hadsiz şekilde seyrediyorlardı! (8-9) Şüphesiz, Mü'min kimseler Azamet sahibi ve övgüye layık olan, göklerin ve yerin yegane sahibi olan Yüce Allah'a iman ettiler diye hendek sahipleri kafirlik ederek Mü'min kimselere zulmettiler! Şüphesiz Yüce Allah, o kafir hendek sahiplerinin yaptığı zulümlere de, kainatta olan herşeye de şahittir... (10) Yüce Allah'ın Azametine ve Kudretine iman etmiş erkek ve kadın'a zulmedip de sonrasında tövbe etmeyenler var ya, İşte, o kafirlere dumanı ve alevi sönmek bilmeyen çılgınlar gibi yanan cehennem azabı vardır! (11) Şüphesiz, Yüce Allah'ın Azamet ve Kudretine iman eden, güzel amel işleyen kimseler için altlarından ırmaklar akan cennetler vardır... Şüphesiz, Yüce Allah'ın katında olan 'En büyük başarı' budur. (12) Şüphesiz, Yüce Rabbi'nin kudretiyle yakalaması çok çetindir! (13) Şüphesiz, yaratan ve tekrar diriltecek olan Yüce Allah'tır. (14) O'dur, Çok bağışlayan ve Sevgi sahibi. (15) Şanlı arşın sahibidir, (16) Dilediğini anında yapmaya Kudreti olan yalnız O'dur... (17) Ey Resulüm! kafir ve azgın orduların haberi sana ulaştı mı? (18) Firavun ve semud kavminin azgın kafir ordularının haberi sana ulaştı mı? (19) Doğrusu inkarcılar, Yüce Allah tarafından gelen Hakkı (Değerli Peygamberi ve Değerli Kur'an-ı) daima yalanlama peşindedirler! (20) Şüphesiz Yüce Allah, kafirleri arka tarafından kuşatmıştır! (21-22) Şüphesiz, sana vahyedilen bu Kitap, Levhi mahfuz'da bulunan Şanlı bir Kur'an'dır.


BURUC SURESİ - الۡبُرُوۡجِۙ - MEALİ;

(1) Yüce Allah'ın burçlarla donattığı göğe,

(2) Bütün herşeye vaad edilmiş o dehşetli güne,

(3) Şahitlik edene ve şahitlik edilene andolsun ki,

(4-7) İman edenlere zulmetmek maksadıyla alevli ateş çukurlarını hazırlayan o kafir hendek sahipleri Yüce Allah'ın kahredici gazabını tadarak Yüce Allah tarafından helak edilmiştir! Kafir hendek sahipleri o sırada hazırladıkları alevli ateşin başına oturmuş ve Mü'min kullarımıza yaptıkları zalimlikleri keyifle hadsiz şekilde seyrediyorlardı!

(8-9) Şüphesiz, Mü'min kimseler Azamet sahibi ve övgüye layık olan, göklerin ve yerin yegane sahibi olan Yüce Allah'a iman ettiler diye hendek sahipleri kafirlik ederek Mü'min kimselere zulmettiler! Şüphesiz Yüce Allah, o kafir hendek sahiplerinin yaptığı zulümlere de, kainatta olan herşeye de şahittir...

(10) Yüce Allah'ın Azametine ve Kudretine iman etmiş erkek ve kadın'a zulmedip de sonrasında tövbe etmeyenler var ya, İşte, o kafirlere dumanı ve alevi sönmek bilmeyen çılgınlar gibi yanan cehennem azabı vardır!

(11) Şüphesiz, Yüce Allah'ın Azamet ve Kudretine iman eden, güzel amel işleyen kimseler için altlarından ırmaklar akan cennetler vardır... Şüphesiz, Yüce Allah'ın katında olan 'En büyük başarı' budur.

(12) Şüphesiz, Yüce Rabbi'nin kudretiyle yakalaması çok çetindir!

(13) Şüphesiz, yaratan ve tekrar diriltecek olan Yüce Allah'tır.

(14) O'dur, Çok bağışlayan ve Sevgi sahibi.

(15) Şanlı arşın sahibidir,

(16) Dilediğini anında yapmaya Kudreti olan yalnız O'dur...

(17) Ey Resulüm! kafir ve azgın orduların haberi sana ulaştı mı?

(18) Firavun ve semud kavminin azgın kafir ordularının haberi sana ulaştı mı?

(19) Doğrusu inkarcılar, Yüce Allah tarafından gelen Hakkı (Değerli Peygamberi ve Değerli Kur'an-ı) daima yalanlama peşindedirler!

(20) Şüphesiz Yüce Allah, kafirleri arka tarafından kuşatmıştır!

(21-22) Şüphesiz, sana vahyedilen bu Kitap, Levhi mahfuz'da bulunan Şanlı bir Kur'an'dır.

Yorum Gönder

fbgbf

Daha yeni Daha eski